Araç ile Kazada Ne Olur?

Temmuz 12, 2021
Yayınlayan: Active Filo

Kiralık Araba ile Kaza Sorumluluğu

İster kendinize ait olsun, istenirse kiralık araçla trafik kazasına karışılmış olsun, bu can sıkıcı durumun çeşitli sonuçları olmakta. Trafik kurallarına uyulmaması, dikkatsizlik, alkollü araç kullanımı, yol ve hava şartları, araç kontrolünün kaybedilmesi, aşırı hız, bakımsız araçlar, karşı şoförün taşıt kullanım hataları, yayalar, yola aniden çıkabilen hayvanlar ve çeşitli engeller, yol koşullarındaki yabancı maddeler, sürüş halinde cep telefonu kullanımı, sinyalizasyon yetersizliği gibi nedenler; ülkemizde en sık görülen trafik kazası sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. Burada ister kendinizin olsun, ister bir süreliğine araç kiralama firmaları üzerinden kiraladığınız araç olsun öncelikle can, sonrasında da mal güvenliği açısından can sıkıcı hasarlar ve elbette zaman kaybı ile bir sürü can sıkıcı bürokratik unsur karşımıza çıkabiliyor. Burada yapılacaklar net.

1- Kazayı engellemeye çalışın: Önleyici tedbirler ile trafik kazalarını sıfırlamak mümkün. Bakımlı araçlar, dinlenmiş ve dikkatli sürücüler, bakımlı yollar ve kurallara uyan tüm trafik unsurlarıyla günümüzde teorik olarak trafik kazalarını sıfırlamak mümkün ancak ne yazık ki pratikte bu gerçekleşmiyor ve her gün sayısız kaza kayıtlara geçiyor.

2- Trafik Sigortası ve Kasko: Önleyici bir önlem olmasa da koruyucu birer önlem olarak zorunlu trafik sigortası ve kasko hizmetlerinden faydalanmak lazım. Bunlar maddi zararları sıfırlayan unsurlar olmakla beraber, ister hususi ister kiralık araçların tümünde trafik sigortası zorunludur ve kusur halinde karşı tarafın maddi hasarını karşılayan bu sigorta hizmeti kiralık araçların tümünde de yer alır. Full kaskolu kiralık araç ise rent a car yaparken olmazsa olmaz, Otorento da standart olarak sunulmaktadır. Türkiye’nin her yerindeki kiralık araçlarımızdan, Otorento ile edinecekleriniz sizleri, yolcularınızı ve ailenizi maddi ek zararlardan korumaktadır.

3- Sakin Olun: Kaza sonrasında sakinliği korumak çok önemli. Soğukkanlılıkla yaklaştığınız bir kaza durumunda hem sağlık koşullarının daha kötüye gitmemesi hem de hasarlara karşı maddi anlamda avantaj sağlar, en azından zararın artmasını önlersiniz.

4- Önce Sağlık: Herhangi bir yaralanma durumu varsa 112 acil ambulans servisi ve 155 polis imdat servisi başta olmak üzere yetkililerden en hızlı şekilde yardım alın. İlk yardım biliyorsanız yaralıya uygulayın, bilmiyorsanız hiçbir yanlış yapmamak için sadece sakin kalmaya ve yaralıyı sabit ve sakin tutmaya çalışın.

Aynı zamanda kazanın gerçekleştiği yolda, arkadan gelen araçlar için önlem almakla da yükümlüsünüz. Yolun uygun şekilde boşaltılması mümkünse gerekeni yapın aynı şekilde uyarıcılar aracılığıyla yolun gerisinden gelecek araçları uyarın. Dörtlü sinyallerin yakılması, belirli bir mesafe gerisine flaşörlerin ve varsa diğer uyarıcıların konulması hızla alınabilecek basit önlemlerdir. Ayrıca kaza mahalini etkilemeyecek şekilde ancak diğer şeritlere dağılmış parçaların toplanması da önemli ve gereklidir. Öncelikle olmuş bir kazanın, kendisinden daha büyük kazalar doğurmasını engelleyin. Devamında da trafik akışının hızla sağlanması için yapabileceklerinizi en hızlı şekilde yapın, paniklemeyin ve oyalanmayın.

5- Tutanak Tutulması: Ölüm ve yaralanmanın olmadığı maddi hasarlı kazalarda, günümüzde sigorta ve kasko anlaşmaları gereği taraflar arasında tutanak tutulması yeterli olmaktadır. Maddi hasarlı kazalara trafik ekipleri müdahale etmemekte, kazaya karışan taraflar kendi arasında tutanak tutmakta ve karşılıklı bilgilerin (Sigorta poliçesi, ehliyet fotokopisi v.s.) kopyasını alarak kaza yerinden ayrılmaktadırlar.

Elbette hiçbirimiz arzu etmeyiz ancak başınıza maddi hasarlı bir kaza geldiğinde, trafik kazası tutanağının tutulması, işaretli yerlerin kurallara uygun ve açık açık doldurulması ve karşılıklı evrakların eksiksiz taraflar tarafından alınması önemli ve yeterlidir.

6- Yetkililer ile İletişime Geçilmesi: Otorento’dan ya da farklı bir kaynaktan tuttuğunuz kiralık araç ile ilgili size kiralama sırasında verilen iletişim numaraları aracılığıyla yetkililer ile haberleşmek, onların yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek önemlidir. İhtiyaç halinde aracın çekilmesinden tutun da, mevcut haliyle yola devam etmesine, servise çekilmesinden yeni bir araç temimine kadar, kiralık araç şirketiniz, rent a car yaptığınız araçla kaza durumunda size yardımcı olacak resmi kurumlardan sonraki ilk ve en önemli yardımcılarınızdır. Otorento ve yetkili ofisleri sadece kiralama ve teslimatta değil, sürüş deneyiminiz boyunca da sizinle.

7- Zararın Karşılanması: Alkollü araç kullanma, uyuşturucu madde etkisinde direksiyona geçme, sürücü ehliyeti bulunmayan ehliyetsiz şoföre aracı devretme gibi %100 sürücü kaynaklı hatalar ve benzeri yasal düzenlemeler dışında her türlü kaza için aracınızın zorunlu trafik sigortası; hatalı olmanız durumunda karşı tarafın tüm masraflarını karşılayacağı gibi, sizin de kiraladığınız aracın full kaskolu olması durumunda, kasko anlaşmasında belirtilen tüm kapsamlar dahilinde ek bir masrafınız olmayacaktır. Burada imzaladığınız kira sözleşmesi ve bu sözleşmeye dahil olan tam kaskonun kapsama alanının genişliği önemli ve yeterlidir.

SORU CEVAP

Kiralık Araçla Kaza Yaparsam Ne Olur?

Kiralık araçla kaza yapıldığında kazanın durumuna göre işlemler yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazası, büyük hasarlı trafik kazası, alkollü araç kullanımı ya da sigorta anlaşmanıza göre farklı uygulamalar yapılmaktadır.

Rent a Car Kaskosu Alkollü Kazayı Karşılar mı?

Rent a car kaskosu diğer kaskolarda da olduğu gibi alkollü kazaya karışılması durumunda masrafları karşılamamaktadır.

Kiralık Arabada Kazayı Kim Öder?

Kiralık araba ile kazaya karıştığınızda, kazanın durumuna ve sigorta anlaşmanıza göre masrafı kimin ödeyeceği belirlenir. Ufak hasarlarda 2000-3000 TL’ye kadar olan kazalarda kiralama şirketleri herhangi bir işlem yapmaz.

Kiralık Araçla Kazada Ne Yapılır?

Kiralık araç ile kaza yapıldığında öncelikli olarak kaza tespit tutanağı tutulmalı ve kiralama şirketi aranıp durum bildirilmelidir.

Leave a Reply